Wysłany: 07-04-2025, 13:44 Ile realnie płacicie za prąd przy pompie ciepła w Nowym Sącz
Ile realnie płacicie za prąd przy pompie ciepła w Nowym Sączu? Dom około 120–150 m², dobrze docieplony. Czy koszty są faktycznie niższe niż przy ogrzewaniu gazowym?
U mnie, przy domu 140 m², koszty eksploatacji pompy ciepła są zdecydowanie niższe niż przy ogrzewaniu gazowym. Średnio płacę około 300-350 zł miesięcznie za prąd, przy czym warto pamiętać, że mam dobrze docieplony dom. Jeśli chodzi o porównanie z gazem, to różnica jest zauważalna, bo zimą przy gazie płaciłem ponad 500 zł miesięcznie. Zdecydowałem się na pompy ciepła kraków Nisco, bo oferują kompleksowe podejście, a także pomagają w uzyskaniu dofinansowania na instalację. To naprawdę dobra opcja na długoterminowe oszczędności.
Zauważalnie spadły również rachunki na ciepłą wodę. Oczywiście, wszystko zależy od efektywności samej instalacji i sposobu użytkowania, ale w moim przypadku różnica jest na korzyść pompy ciepła. Warto także pomyśleć o dodatkowych oszczędnościach, łącząc pompę z fotowoltaiką.